STÍLUSOK
Minimalista lakberendezés


Az letisztult formák, színek, az egyszerűség jellemzi ezt a stílusirányzatot. Jellemző színei a fehér, a fekete, a szürke és a halvány pasztellszínek. Jellemző anyagok a fa, a fém, a kő, az üveg, az alumínium, a műanyag és a bőr. A burkolatok, falak egyszínűek, az ablakokon leginkább szalagfüggönyöket láthatunk.
A stílus térigénye igen nagy, fontos a bútorok szellős elhelyezése. Bár közkedvelt napjainkban, de a talán túlzott sterilitása miatt sokak számára rideg.  Azoknak javasoljuk, akik ragaszkodnak a rendhez, akik nem kötődnek polcra kitett emléktárgyakhoz. Kiemelt fontossága van a harmóniának. A formák, a minták rendszerint ismétlődnek. A bútorok szögletesek, stabilitás, magas minőség jellemzi őket. Az ülőgarnitúrák egyszínűek, szögletesek, ülésmélységük nagy.

A nagyobb, hangsúlyosabb darabokat lehetőség szerint szimmetrikusan helyezzük el egy meghatározott ritmusban, megteremtve ezáltal az egyensúlyt, ami a minimalizmus alapjának tekinthető. A stílusirányzat elengedhetetlen velejárója a természetes fény, persze ez sosem elegendő, így a kiegészítésként használt rejtett világítás, a belógó lámpák és az állólámpák letisztult formában jelennek meg a térben. A tér legfontosabb dekoreleme a virág. Néhány jól elhelyezett zöld növénnyel otthonossá válhat egy minimalista helyiség.


Modern lakberendezés


Ha valamelyik stílusra azt kellene mondani, hogy ez a legközkedveltebb, akkor mindenképpen a modern irányzatot választanám. Népszerűségét többek között annak köszönheti, hogy egyszerű, funkcionális, kis alapterületen is ideális. Fő szempont az otthonosság, kényelem, meleg, barátságos légkör. Színekben a melegebb árnyalatok jelennek meg, jellemző színe a barna. Anyaghasználatban a minimálhoz hasonlóan itt is a fa, a fém, a kő, az üveg, az alumínium, a műanyag és a bőr a domináns.

A modern lakberendezésben a szögletes, éles vonalak és a kerek, íves formák egyaránt helyet kapnak. A bútorok elhelyezésére nincs szigorú szabály. A terek átgondoltak, mindennek megvan a helye. A falakon a tapétákat gyakran használjuk látványelemként, mert sokat adnak hozzá a tér hangulatához. Fontos elem a függöny, mely gyakran földig érő, sűrűn ráncolt, így növelve a helyiség otthonosságát. A burkolatokban helyet kapnak a mintás elemek.
Az egybenyitott terek, átgondolt megoldások igazán praktikus, kényelmes otthont teremtenek a családnak.


Klasszikus lakberendezés


A klasszikus lakberendezés minden irányzata megköveteli az impozáns, tágas tereket, a nagy belmagasságot. Akár meleg, sárga, barna, bordó ,bézs, rozsda, drapp színeket, akár hideg szürke, kék színeket választunk ki otthonunk számára, fontos, hogy az összhatása letisztult, fényűző, drámai legyen.

Régen ez a stílus egyértelműen a régi vágásúaknak szólt, mára azonban a klasszikus irányzat egy kicsit modernizálva széles kört megfog eleganciájával. A klasszikus lakberendezés sok kiegészítőt használ, elengedhetetlen a tapéta, a szőnyeg, a festmény, a váza és természetesen a látványos drapéria.

Amire mindenképpen fontos odafigyelni, hogy nem minden antik bútor illik egymáshoz, Célszerű azonos korból származó darabokat összepárosítani. Sokszor kerülnek be a térbe a klasszikus bútordarabok mellé mai ülőbútorok, ez esetben oda kell figyelni arra, hogy stílusban megfelelő huzatot válasszunk a kanapéra, fotelekre, székekre. Általában a nagyobb bútordarabok egyértelműen meghatározzák a tér hangulatát, de egy jól eltalált kandalló a lakás ékévé is válhat.

A klasszikus lakberendezés kulcsszavai a gondoskodás, óvás, féltés. Minden berendezési tárgy fontos, de egyik sem lehet túl domináns. Ha ezt az egyensúlyt megtaláljuk egy felséges, Pazar, elegáns otthont alkothatunk.


Neobarokk lakberendezés


Ebben a stílusban egyszerre van jelen a barokk mértéktelensége, túlzása és a minimál világa. Az ebből az egyből született stílus azonban nagyon is tudatos, kiszámított.  A neobarokk térben az arany, a kristály, a nagy minták mind a tapétán, mind a szöveteken helyet kapnak. Fontos kiegészítői az extravagáns csillárok, a csillogó tükrök, faragott képkeretet, gyertyatartók.

Színhasználatában a hideg színek jellemzőek, főként a fekete, fehér, ezüst és lila, melyek kompenzálására sok aranyat és ekrüt használhatunk a kiegészítők esetén.
A barokk korszak ívelt vonalvezetésű, díszes bútorait új köntösben vonultatja fel a neobarokk irányzat. A kanapék terén a tűzött fazon a legfelkapottabb, sokszor bársony huzattal borítva.

Ez egy nőies stílus, mely nem igényel nagy teret, kisebb szobákban is jól megvalósítható, hiszen a modern királylányoknak is jár a mese egy kis varázslattal.


Mediterrán lakberendezés


Magyarországon a mediterrán lakberendezés népszerűsége hosszú ideje töretlen, valószínűleg azért, mert a stílusra jellemző színekkel és anyagokkal igazán családias légkört csempészhetünk otthonunkba.
A mediterrán országok kedvező időjárásának köszönhetően az év nagy részében napsütésnek örülhetnek az ott lakók, így a terasz szerves egységet alkot a lakással.
Jellemző színek a natur és pasztell, a fehér, a földszínek, a bézs, a sárga, a kék tenger színe és a zöldellő természet, mely a fa meleg színeivel kellemes hatást kelt. A mediterrán stílus esetén, beszéljünk bármely irányvonaláról, barátságos, nyugalmat sugalló légkör tölti be a teret. Jellemző a természetes anyagok használata, a hidegburkolatok a mészkő és homokkő jelenléte, a kovácsoltvas, a zsalugáterek. Bútorzatában a modern és antik darabok jól megférnek egymás mellett. A kanapék klasszikus, lágy vonalvezetésűek, jellemzőek a nyitott polcok, a fa asztalok, a vidékies bútordarabok.
Négy fő irányvonala:

A napsütés, a tenger és a pezsgés minden értelmezésben fontos összetevő, a meleg déli vidék hangulatvilága örök.


Industrial lakberendezés


A gyári hangulatú industrial vagy más néven loft lakások letisztultságot és funkcionalitást tükröznek. Általában régi gyárépületek, ipari csarnokok kerültek átalakításra trendi, modern lakóterekké.  Jellemzői a hatalmas, osztatlan terek, nagy belmagasságok, vakolatlan falak, beton, vagy vas tartóoszlopok, nagy üvegfelületek ipari csarnokokál látható épületgépészeti megoldások. A beton szerepe fontos, készülhet belőle, padló, pult, asztal. Megjelenik a fa, a kő és az üveg is.

Berendezésére a régi és új darabok vegyítése, a kényelmes ülőgarnitúrák, a bohémség, a modern hatás jellemző, színekben a földszínek és az élénk színek keverednek.
A nagy terekből adódóan persze a bútorok is túlméretezettek, kiegészítésként szőnyegek és nagy méretű olajfestmények megfelelő hatást keltenek.


Skandináv lakberendezés


Legfőbb jellemzője az egyszerűség, de ez nem egyenlő a minimalizmussal. Nagy ablakokkal találkozhatunk, melynek oka, hogy viszonylag alacsony a napsütéses órák száma. Ebből is ered az, hogy a belső terekben nagyobb hangsúlyt kap a világítás, illetve a fényhatások.. Természetesen anyaghasználatban a fa és a vászon kapja a főszerepet, életérzésben pedig a harmónia, természetesség, nyugalom, funkcionalitás és időtlenség jellemzi. Kerülnek mindent, ami felesleges, mind dekorációban, mind a bútortervezésnél. A szépség az egyszerűségben rejlik.

Ami a színhasználatot illeti a norvég és dán tájak fehér, ekrü, szürke, bézs, világoskék és a fa világos színei a meghatározóak.